NT-rådet
Rådet för nya terapier (NT-rådet) är en expertgrupp med representanter för Sveriges regioner. NT-rådet har mandat att ge rekommendationer till landets regioner om användning av vissa nya läkemedel, oftast sådana som används på sjukhus.
NT-rådet beslutar om rekommendationer grundat på den, av riksdagen beslutade, etiska plattformenen för prioritering i hälso- och sjukvården. Målsättningen är en rättvis, jämlik och ändamålsenlig läkemedelsanvändning för alla patienter i hela landet och att våra gemensamma resurser ska användas på bästa sätt.
I NT-rådet finns en ledamot från varje sjukvårdsregion. Ledamoten är utsedd av regionens hälso- och sjukvårdsdirektör. Förutom de sjukvårdsregionala ledamöterna består NT-rådet av en ordförande, experter på hälsoekonomi repektive medicinsk etik samt adjungerade ledamöter med särskilda kunskaper inom bland annat onkologi, barnmedicin och kommunikation. Koordinatorerna för Livscykelfunktionen och funktionerna för Marknad och förhandling är också adjungerade till gruppen. NT-rådet rapporterar till Nationella samverkansgruppen för läkemedel och medicinteknik inom Nationellt system för kunskapsstyrning i hälso- och sjukvård.
NT-rådets uppgifter
NT-rådet beslutar om ett nytt läkemedel, eller en ny indikation för ett befintligt läkemedel, ska ingå i den nationella processen för ordnat införande, eller hanteras i respektive region. Samverkan kan beslutas för:
- klinikläkemedel
- förskrivningsläkemedel utanför förmånen
- vissa förmånsläkemedel, i de fall regionerna identifierat sådant behov
När nationell samverkan är beslutad för ett läkemedel beställer NT-rådet en hälsoekonomisk värdering från Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV.
Utifrån den hälsoekonomiska värderingen ger NT-rådet vägledande rekommendationer riktade till samtliga landets regioner.
NT-rådet beslutar vilken betalningsvilja som finns för det aktuella läkemedlet och kan ge funktionerna Marknad och Förhandling i uppdrag att förhandla med läkemedelsföretaget för att nå en överenskommelse som gör att läkemedelsbehandlingen blir kostnadseffektiv.
I samband med att NT-rådet utfärdar en rekommendation, tillsätter de vid behov en nationell rådgivande grupp. De så kallade behandlingsråden bistår NT-rådet i utformningen av rekommendationen och kan bedöma om enskilda patientfall uppfyller kriterierna i rekommendationen. Behandlingsråden kan i särskilda fall ha i uppgift att avgöra om patienter kan behöva undantas från rekommendationen och därmed vara aktuella för behandlingen i fråga, trots att behandlingen bedömts som icke kostnadseffektiv.
Med hjälp av Livscykelfunktionens uppföljningsgrupp följer NT-rådet hur läkemedlen används i regionerna och kommunicerar uppföljningsresultaten till regionerna.
NT-rådet hanterar även läkemedelsfrågor av principiell natur som lyfts av enskilda regioner till den gemensamma nivån.
Kontaktuppgifter
Ordförande: Åsa Derolf, Region Stockholm
Biträdande ordförande: Mårten Lindström, Region Jönköpings län
Koordinator: Kristina Aggefors, nt-radet@skr.se