Läkemedelsbrister
Sveriges regioner samarbetar kring hanteringen av kritiska bristsituationer för läkemedel i hälso- och sjukvården. Samverkan sker för att i så god tid som möjligt fånga upp signaler om kommande bristsituationer och för att gemensamt hantera och mildra konsekvenser av att tillgången till ett visst läkemedel är begränsad under en period.
Samordning vid kritisk brist av läkemedel
För att samordna arbetet med bristsituationer för läkemedel mellan regionerna finansierar regionerna gemensamt en nationell koordineringsfunktion, Nationellt CT. Nationellt CT har som uppgift att koordinera arbetet med kritiska bristsituationer för regionerna.
Nationellt CT samverkar även med aktuella myndigheter och andra aktörer i leveranskedjan av läkemedel, till exempel läkemedelsföretag, distributörer och apotek.
Så arbetar vi
Arbetsprocessen börjar när signaler om kritisk brist av läkemedel uppstår och pågår till dess att det finns vägledningar och rekommendationer om hur de kritiska bristsituationerna kan hanteras. Här förklarar vi närmare hur arbetsprocessen ser ut, steg för steg:
1. Omvärldsbevakning
Nationellt CT samlar regionerna i ett sortimentsforum med syfte att fånga upp signaler om störningar i tillgången till läkemedel inom hälso- och sjukvården. Regionerna och SKR bidrar till och deltar också i den omvärldsbevakning som sker med andra aktörer inom försörjningskedjan för läkemedel bland annat via nätverket ADL (Aktörsgemensamt Dialogmöte Läkemedelstillgänglighet).
Nätverk för aktörer inom försörjningskedjan för läkemedel på Läkemedelsverket (lakemedelsverket.se)
2. Urval – bearbetning och bedömning
Utifrån de signaler som fångats upp görs en bearbetning och bedömning av vilka bristsituationer som kräver koordinering via regionernas gemensamma funktion Nationellt CT. Övriga bristsituationer hanteras i respektive region. Via regionernas sortimentsforum kan regionerna hjälpa varandra med tips på lösningar.
3. Beslut om nationell koordinering
Efter beslut om nationell koordinering görs en kartläggning av tillgång till aktuellt läkemedel, vilka behov regionerna har och vilka möjliga alternativa behandlingar som finns.
4. Rekommendation
När ett läkemedel tillfälligt tar slut eller finns i begränsad mängd behöver sjukvården hjälp med vad de kan använda istället. Inom regionernas samverkan läkemedel finns NAG LOK som är en samverkansstruktur för alla läkemedelskommittéer i Sverige. Vid kritiska bristsituationer som kräver nationell koordinering kan NAG LOK hålla ihop arbetet med att ta fram medicinska rekommendationer om alternativa behandlingar, begränsning eller prioritering av användning, ändring av doser och så vidare för att få läkemedlet att räcka så långt som möjligt.
NAG LOK:s rekommendationer vid rester och brister på läkemedel
5. Fördelning
Om tillgången till ett läkemedel är väldigt begränsad kan Nationellt CT hjälpa till med att fördela läkemedel så att alla regioner under den tid bristsituationen pågår kan få en så rättvis fördelning som möjligt av den begränsade mängd som finns.
Kontaktuppgifter vid frågor: nationelltct@skane.se
Restanmälda läkemedel
Vid kritiska bristsituationer som kräver nationell koordinering kan NAG LOK hålla ihop arbetet med att ta fram medicinska rekommendationer om alternativa behandlingar, begränsning eller prioritering av användning, ändring av doser och så vidare för att få läkemedlet att räcka så långt som möjligt.
NAG LOK:s rekommendationer vid rester och brister på läkemedel
På Läkemedelsverket.se finns information om restanmälda läkemedel. En restsituation uppstår när läkemedelsföretag inte kan leverera läkemedel så att tillgång möter efterfrågan. Läkemedelsverket tar emot anmälningar om restsituationer och publicerar aktuell information.