Gå till innehåll

Uppdaterad information avseende tillgång till intravenösa vätskor

Publicerad

Uppdatering maj 2025 med anledning av den globala vätskebrist som rådde under hösten/vintern 2024/2025.

Nu har tillgången till intravenösa vätskor förbättrats och leveranstakten normaliserats, framför allt för Ringer-acetat, och rekommendationerna för restriktiv användning av intravenösa vätskor har tagits bort. Dock råder delvis ett fortsatt underskott då återställandet av lagren fortfarande pågår.

Tack till all hälso- och sjukvårdspersonal som följde de nationella rekommendationerna om restriktiv vätskebehandling och på så sätt bidrog till att Sverige klarade sig igenom den bristsituation som rådde! Fantastiskt viktigt och kraftfullt gemensamt agerande som gjorde skillnad på riktigt!
Lärdomar är att det går att minska vätskeanvändning utan negativ påverkan på patientsäkerhet. Detta innebär att vi kan spara resurser och minska onödig användning av vätskor och engångsmaterial såsom infusionsaggregat. I enlighet med Kloka Kliniska Val bör vi fortsätta med att se över våra vätskerutiner och endast ge intravenösa vätskor vid klinisk indikation.

I samband med vätskerestriktionerna uppmärksammades att patienter ofta fastar onödigt länge inför operation. Informera patienter om fastetider inför operation och uppmana dem att dricka klara drycker fram till två timmar före operation, om inte kontraindikation mot detta föreligger i det enskilda fallet.

Det är fortfarande leveransproblem för framför allt natriumklorid i små förpackningar (100 ml och 250 ml) varför läkemedel (t ex antibiotika) om möjligt/lämpligt skall ges som injektion istället för infusion, för att minska användning av små infusionspåsar.

NAG LOK

NPO perioperativ vård, intensivvård och transplantation

Svensk förening för Anestesi och intensivvård

Senast ändrad