Gå till innehåll

Rekommendationer om restriktiv användning av intravenösa vätskor

Publicerad

Situation: Det föreligger nu i november 2024 en världsomspännande brist på infusionsvätskor. Ringer-Acetat är särskilt drabbat.

Bakgrund: Extremväder både i USA och Europa har drabbat produktionen av infusionsvätskor hos Baxter, som är den största leverantören av Ringer-Acetat i världen. Övriga läkemedelsföretag uppger att deras infusionsvätskor produceras och levereras, men inte i sådan omfattning att andra vätskor kan kompensera för bortfallet av Ringer-Acetat för den svenska marknaden.

Aktuellt: Åtgärder behövs på alla sjukvårdsenheter för att skapa maximal hushållning av nuvarande lager av intravenös vätska. Vi riskerar annars att hamna i en situation där Ringer-Acetat eller motsvarande vätska inte finns att tillgå för patienter med stort behov. Situationen kan se olika ut i regionerna, men alla regioner behöver agera sparsamt då prognosen för framtida leveranser är osäker.

Det är i nuläget inte klart när tillgången till vätskor kan bli normaliserad. Problemen kan kvarstå och ha stor eller viss påverkan på vården även under början av 2025. Ny information kan komma dagligen/veckovis från Läkemedelsverket.

Rekommendation:

  • Gör individuella bedömningar av patientens behov av vätska. Undvik rutinmässig användning av Ringer-Acetat eller motsvarande intravenös vätska.
  • Ge vätska peroralt/enteralt när så är möjligt.
  • Bryt infusionspåsar först när de ska användas, koppla inte på ett infusionsaggregat i förväg och undvik onödig kassation.
  • Låt pågående infusioner fortsätta i upp till 24 timmar om behovet kvarstår och det finns vätska kvar i infusionspåsen. Vid läkemedelstillsats ta hänsyn till läkemedlets egenskaper.
  • Informera patienter om fastetider inför operation och uppmana dem att dricka klara drycker fram till två timmar före operation.
  • Vid enklare och kortare operationer, överväg om en infusion alls behöver vara kopplad under ingreppet.
  • Uppvätskning inför till exempel datortomografi med kontrast kan i många fall genomföras med peroral vätska.
  • Välj intravenösa bolusdoser istället för intermittenta infusioner när så är möjligt/rimligt, till exempel för vissa antibiotika.

NAG LOK

NPO perioperativ vård, intensivvård och transplantation

Svensk förening för Anestesi och intensivvård

Läkemedelsverket

Nationellt kontrolltorn, CT

AU läkemedelsförsörjning

Senast ändrad