Nytt poddavsnitt om ALS och nya läkemedel – hur fungerar det?
Publicerad
I det här avsnittet pratar vi med TLV om hur det fungerar det att introducera nya läkemedel i Sverige och hur sjukvårdssystemet fungerar och reder ut olika roller i systemet. Tillsammans pratar vi om vem bestämmer att ett läkemedel får användas och vilka patienter som kan få tillgång till behandling, vem som har ansvar för att patienterna får del av läkemedel och vilken roll och ansvar läkemedelsföretagen har att visa att läkemedlet har effekt och är säkert.
Den senaste tiden har det varit mycket uppmärksamhet i media kring en ALS-patient som med hjälp av ett nytt läkemedlet Qualsody (tofersen) har kunnat bromsat sjukdomens utveckling och även återfått förmågor. Läkemedlet har inte varit godkänt i Europa, men patienten har fått tillgång till läkemedel via en typ av early access program i ett annat land.
Patientföreningar och enskilda patienter har uppvaktat media, som vill veta varför inte alla kan få detta?
Sverige har en annan modell - compassionate use programme eller CUP - för ordnat införande och för möjligheter att bättre kunna följa upp resultaten. Om detta resonerar Åsa Derolf Rangert, hematolog och chef för läkemedelsenheten i Region Stockholm, och ordförande i NT-rådet, Maria Palmetun Ekbäck, verksamhetschef på Läkemedelscentrum i Region Örebro och medlem av NT-rådet och Sofie Alverlind, sakkunnig i läkemedelsfrågor vid TLV. Samtalet leds av Lena Ivö.
Podden Rådet från NT-rådet finns där poddar finns. Du kan också lyssna här:
Senast ändrad
Rådet från NT-rådet
Rådet är en podd som handlar om nya dyra läkemedel och hur samhället värderar möjlighet till bot, lindring eller hopp från dem. Lyssna även på kommande avsnitt där vi kommer att slå hål på myter kring läkemedel.
NT-rådet
Rådet ges ut av NT-rådet, en grupp experter utsedda av Sveriges regioner för att ge rekommendationer om hur nya läkemedel ska användas. Målet är rättvis och jämlik tillgång till nya läkemedel för alla patienter i hela landet.