Gå till innehåll

Nytt poddavsnitt om nya EU-lagstiftningen om läkemedel

Publicerad

I det här avsnittet pratar vi med TLV om den nya EU-lagstiftningen om läkemedel. Tillsammans resonerar vi om vad den nya lagstiftningen innebär och vilka effekter den kan få.

Johan Pontén, Lena Ivö, Marianne Aufrecht Gustafsson, Maria Landgren och Sofie Alverlind

I maj 2023 presenterade Europeiska kommissionen ett förslag till ny lagstiftning för läkemedel i EU. Det handlar om vilka krav som ställs på läkemedel som ska få säljas på den europeiska marknaden och hur den gemensamma bedömningen av läkemedel via EU:s läkemedelsmyndighet EMA ska fungera.

Utgångspunkten är att patienter i Sverige och EU måste få bättre tillgång till läkemedel - tillgång till rätt läkemedel och i rätt tid.

Den nya lagstiftningen i EU kan bidra till det, men det är fortfarande stora frågor som behöver lösas ut. Förändringarna kan få stor betydelse för många patienter och för hela hälso- och sjukvården.

Kring besluten finns det – förstås – starka ekonomiska intressen.

I avsnittet medverkar

Maria Landgren, läkemedelschef i region Skåne och ledamot av NT-rådet

Marianne Aufrecht Gustafsson, jurist i region Stockholm och rådgivare till NT-rådet

Johan Pontén, ansvarig för internationella frågor på TLV

Sofie Alverlind, projektledare och sakkunnig i läkemedelsfrågor på TLV

Samtalet leds av Lena Ivö, kommunikatör i NT-rådet

 

Podden Rådet från NT-rådet finns där poddar finns. Du kan också lyssna här:

Senast ändrad

Rådet från NT-rådet

Rådet är en podd som handlar om nya dyra läkemedel och hur samhället värderar möjlighet till bot, lindring eller hopp från dem. Lyssna även på kommande avsnitt där vi kommer att slå hål på myter kring läkemedel.

NT-rådet

Rådet ges ut av NT-rådet, en grupp experter utsedda av Sveriges regioner för att ge rekommendationer om hur nya läkemedel ska användas. Målet är rättvis och jämlik tillgång till nya läkemedel för alla patienter i hela landet.