Gå till innehåll

Nytt poddavsnitt om prioriteringar och alternativkostnad

Publicerad

I det här avsnittet pratar vi med två regionpolitiker om prioriteringar i vården. Tillsammans resonerar vi om begreppet alternativkostnad och varför det är viktigt att beakta för att fatta bra beslut.

Lars Sandman, Gustaf Befrits, Kaisa Karro, Nicklas Sandström och Therese Löfbom

När vi inför ett nytt dyrt läkemedel i sjukvården använder vi resurser som annars skulle gått till annan vård. Därför tillämpar vi i Sverige värdebaserad vård. Det innebär inte att vi sätter en prislapp på någons liv, utan är snarare en svår avvägning mellan hälsan vi vinner
och hälsan vi går miste om, där målet är att få så mycket hälsa som möjligt för våra skattepengar, till dem som mest behöver det.

Systemet har inbyggda målkonflikter: Alla har olika drivkrafter, som inte alltid är förenliga.
Som politiker befinner man sig i detta spänningsfält. Läkemedelskostnader konkurrerar med andra stigande kostnader, och med områden som behöver extra satsningar. När något prioriteras upp, så måste något annat prioriteras ner.

Det som prioriteras bort kallas alternativkostnad, vilket Gustaf Befrits och Lars Sandström från NT-rådet berättar mer om. Vi pratar också om politiska erfarenheter av nedprioriteringar med regionpolitikerna Kaisa Karro (s) och Nicklas Sandström (m). Samtalet leds av Therese Löfbom.

Podden Rådet från NT-rådet finns där poddar finns. Du kan också lyssna här:

Senast ändrad

Rådet från NT-rådet

Rådet är en podd som handlar om nya dyra läkemedel och hur samhället värderar möjlighet till bot, lindring eller hopp från dem. Lyssna även på kommande avsnitt där vi kommer att slå hål på myter kring läkemedel.

NT-rådet

Rådet ges ut av NT-rådet, en grupp experter utsedda av Sveriges regioner för att ge rekommendationer om hur nya läkemedel ska användas. Målet är rättvis och jämlik tillgång till nya läkemedel för alla patienter i hela landet.