Gå till innehåll

Nytt poddavsnitt om påverkan, intressekonflikt och jäv

Publicerad

Går det att fatta beslut helt fria från påverkan? I det senaste avsnittet av podden Rådet pratar vi om påverkansarbete och beslutsfattande.

Sverige är ett litet land, och en specialiserad läkare kan vara högt efterfrågad att medverka i olika samarbeten i offentlig och privat sektor. Går det för dessa experter att hålla sig opartiska, särskilt när pengar är involverade?

Vi kommer också prata om känslomässig påverkan. NT-rådet ska verka för en rättvis och jämlik tillgång till nya läkemedel. Detta betyder att NT-rådet ibland behöver säga nej till ett läkemedel om priset är mycket högt, eftersom det riskerar att tränga undan annan viktig vård till patienter med större behov. NT-rådet ser allt fler påverkanskampanjer som sammanfaller med nya dyra läkemedelslanseringar, och kan konstatera att den personliga patientberättelsen är ett kraftfullt verktyg som används för att påverka opinionen. Men ska den bästa berättelsen få dyrast vård?

I avsnittet medverkar

Gerd Lärfars, docent, specialist i internmedicin och hematologi, ordförande i NT-rådet

Kenneth Villman, onkolog och adjungerad ledamot i NT-rådet, rådgivare kring cancerläkemedel

Marianne Aufrecht Gustafsson, jurist och adjungerad ledamot i NT-rådet

Oskar Ahlberg, vice ordförande för Riksförbundet Sällsynta diagnoser

Samtalet leds av Therese Löfbom, NT-rådet.

Podden Rådet från NT-rådet finns där poddar finns. Du kan också lyssna här:

Senast ändrad

Rådet från NT-rådet

Rådet är en podd som handlar om nya dyra läkemedel och hur samhället värderar möjlighet till bot, lindring eller hopp från dem. Lyssna även på kommande avsnitt där vi kommer att slå hål på myter kring läkemedel.

NT-rådet

Rådet ges ut av NT-rådet, en grupp experter utsedda av Sveriges regioner för att ge rekommendationer om hur nya läkemedel ska användas. Målet är rättvis och jämlik tillgång till nya läkemedel för alla patienter i hela landet.