Gå till innehåll

Podden Rådet från NT-rådet: Är snabbt lika med bra?

Publicerad

Foto: Anders Elfström

Att ta fram nya läkemedel, det måste ta tid. Det vet vi. Men pandemin har visat att det visst går att snabba på processen. Genom ökat samarbete och påskyndande i alla delar har vaccin kunnat tas fram på rekordfart. Idag godkänner dessutom EMA läkemedel i allt snabbare takt. Läkemedelsföretagen kämpar för snabbare godkännande och patienterna vill kvickt ha tillgång till de effektivaste läkemedlen. Men är snabbt lika med bra? Blir nyttan och effekten av nya behandlingar svårare att värdera?

Lyssna till Rådets gäster: Jan Liliemark, ledamot i NT-rådet, Kristina Dunder, Läkemedelsverket, Kenneth Villman, rådgivande NT-rådet när det gäller cancerläkemedel och Johan Christenson, partner på venture capital bolaget Health Cap.

Programledare: Sofie Falkkloo

Podden Rådet från NT-rådet finns där poddar finns. Du kan också lyssna här:

Senast ändrad

Rådet från NT-rådet

Rådet är en podd som handlar om nya, dyra läkemedel och hur samhället värderar möjlighet till bot, lindring eller hopp från dem. Lyssna även på kommande avsnitt av Rådet för att få veta mer om nya läkemedel mot sällsynta sjukdomar, samverkan med patienter och hur framtidens läkemedelsmarknad ser ut.

NT-rådet

Rådet ges ut av NT-rådet, en grupp experter utsedda av Sveriges regioner för att ge rekommendationer om hur nya läkemedel ska användas. Målet är rättvis och jämlik tillgång till nya läkemedel för alla patienter i hela landet.