Gå till innehåll

Rådet: Nya läkemedel – science fiction här och nu

Publicerad

Podden Rådet spanar mot horisonten och finner läkemedel som på allvar kommer att förändra sjukvården och livet för patienterna.

Maria Landgren, Gustaf Befrits, Lars Sandman och Karin Nordin

Maria Landgren, Gustaf Befrits, Lars Sandman och Karin Nordin

I vår spaning ser vi cellterapier, genterapier och gendiagnostik och behandlingar för en viss mutation istället för en viss sjukdom. Några av terapierna är redan här och ger sjukvården en hel del utmaningar tillsammans med vad som verkar vara fantastiska möjligheter. Det känns som science fiction. Men det händer här och nu.

Vad blir NT-rådets roll i den här utvecklingen och vilka frågor måste hanteras innan de nya produkterna kan börja användas i Sverige? De nya behandlingarna ger såväl ekonomiska som etiska och organisatoriska utmaningar.

Nya läkemedel – Science fiction här och nu är det sjätte och avslutande avsnittet av podden Rådet. Lyssna här eller där poddar finns.

I detta avsnitt av Rådet medverkar:

  • Gunilla Enblad, professor vid Uppsala universitet och överläkare i onkologi vid Akademiska sjukhuset i Uppsala
  • Gustaf Befrits, hälsoekonom i NT-rådet
  • Lars Sandman, professor i hälso- och sjukvårdsetik vid Linköpings universitet, chef för prioriteringscentrum, ledamot i NT-rådet
  • Maria Landgren, apotekare, läkemedelschef Region Skåne, ledamot NT-rådet

Samtalet leds av Karin Nordin, NT-rådet.

Karin Nordin

Senast ändrad

Rådet från NT-rådet

Rådet är en podd som handlar om nya, dyra läkemedel och hur samhället prioriterar dem. Lyssna även på Rådet för att få veta mer om nya läkemedel mot sällsynta sjukdomar, konflikten mellan etik och vinstintresse, samverkan med patienter och hur framtidens läkemedelsmarknad ser ut.

NT-rådet

Rådet ges ut av NT-rådet, en grupp experter utsedda av Sveriges regioner för att ge rekommendationer om hur nya läkemedel ska användas. Målet är rättvis och jämlik tillgång till nya läkemedel för alla patienter i hela landet.