Gå till innehåll

Nytt i Rådet: Världens mest lönsamma industri?

Publicerad

Priset på ett läkemedel sätts av läkemedelsföretagen, men inte utifrån vad det har kostat att utveckla och tillverka det, utan utifrån vad marknaden, alltså vården, klarar av att betala. Till största delen betalas läkemedel med våra skattemedel. Den som är sjuk och ska använda medicinen är ofta helt beroende av att myndigheter, regioner och företag kan komma överens om priset. I podden Rådet från NT-rådet diskuterar vi denna gång konflikten mellan etik och vinstintresse.

Foto: iStock Baona.

Foto: iStock Baona.

Målet med läkemedel är att bota och lindra sjukdom, men målet för de företag som säljer läkemedel är att maximera vinsten till aktieägarna. I det nya avsnittet av Rådet ställs frågan om läkemedelsindustrin har ett särskilt etiskt ansvar.

– I och med att säljaren, slutanvändaren och betalaren är tre olika så fungerar marknaden inte på samma sätt som om man säljer en vara direkt från producent till användare. Normala mekanismer för att sätta priser på konsumtionsvaror är satta ur spel på den här marknaden, säger Gustaf Befrits, hälsoekonom i NT-rådet, i podden Rådet.

Han beskriver NT-rådet som en organisation som verkar för att samhället och patienter ska få så bra och kostnadseffektiva läkemedel som möjligt.

– NT-rådet håller inte marknadskrafterna tillbaka, men någon form av tröskel måste det ändå finnas för att det inte ska vara helt fri tillgång till skattepengarna, förklarar han.

– Fråga mig som skattebetalare. Vem du än är som köper vad det än må vara så måste du göra en bedömning om det är värt pengarna. Det är det jag uppfattar att NT-rådet gör för samhället, säger Peter Benson som är redaktör för analystjänsten SvD Börsplus och bevakar börsbolag som ofta är läkemedelsbolag.

I det här avsnittet av podden Rådet liknar han läkemedelsindustrin vid gruvindustrin. Att hitta en ny guldåder, eller ett bra läkemedel, är förenat med stora kostnader och investeringar och ett stort risktagande enligt honom. Men för den som lyckas blir lönsamheten fantastisk.

Johan Moström, ordförande i Riksförbundet cystisk fibros deltar i samtalet med patienters och närståendes perspektiv.

– Våra patienter är inte bara läkemedelskonsumenter utan även stora konsumenter av vård generellt. Det ligger i vårt intresse att vården fungerar som den ska och att det finns resurser för vården. Så det är inte så att vi tycker att man ska lägga alla tillgängliga resurser på läkemedel och låta budgeten haverera, säger Johan Moström.

Han efterlyser också större transparens från läkemedelsföretagen när det gäller hur stor del av läkemedelsbolagens vinst som återinvesteras i forskning.

Podden Rådet från NT-rådet finns där poddar finns. Du kan också lyssna här:

I avsnittet Världens mest lönsamma industri? medverkar:

Johan Moström, ordförande Riksförbundet cystisk fibros
Gustaf Befrits,
hälsoekonom NT-rådet
Peter Benson,
redaktör SvD Börsplus
Robert Höglund, kommunikationschef Oxfam Sverige
Samtalet leds av Karin Nordin, NT-rådet

Karin Nordin

Senast ändrad

Rådet från NT-rådet

Rådet är en podd som handlar om nya, dyra läkemedel och hur samhället värderar möjlighet till bot, lindring eller hopp från dem. Lyssna även på kommande avsnitt av Rådet för att få veta mer om nya läkemedel mot sällsynta sjukdomar, samverkan med patienter och hur framtidens läkemedelsmarknad ser ut.

NT-rådet

Rådet ges ut av NT-rådet, en grupp experter utsedda av Sveriges regioner för att ge rekommendationer om hur nya läkemedel ska användas. Målet är rättvis och jämlik tillgång till nya läkemedel för alla patienter i hela landet.